Автор: Велиана Христова, Гласове Следвайте ни в ТелеграмИма личности в науката,

...
Автор: Велиана Христова, Гласове Следвайте ни в ТелеграмИма личности в науката,
Коментари Харесай

Интелектът на човека живее и след него: За 90-та годишнина от рождението на проф. Александър Фол ИК „Гутенберг“ издаде отново негова книга 

Автор: Велиана Христова, " Гласове " Следвайте ни в Телеграм

Има персони в науката, чиито имена са емблеми в тяхната професионална област. Когато се каже тракология, на секундата всички си спомнят за проф. Александър Фол. Не единствено тъй като той сътвори тракологията като просвета, само че и тъй като проучва и изясни на света, че траките, населявали в древността Югоизточна Европа, са били независима цивилизация, по-ранна и друга от елинската и стояща самостойно в зората на европейската цивилизация. Не, не етнос –„ етносът е по-скоро територия с избран метод на живот, културата не е етнически  определима, тя е метод на живот “, споделяше огромният академик, историк и лингвист. Траките са имали друг метод на живот от елините, друг обичай и вярвания, т.е. друга просвета, определима с днешните ни понятия като цивилизация. Затова ми се коства неуместно, когато някои задават въпроса имаме ли в този момент гени от траките – не гени, останали ли са в този момент у нас следи от културата на  траките?  

От години към този момент издателската къща „ Гутенберг “ следва традицията си да преиздава книги на проф. Фол, само че този път изненада читателите си – тъй като новопоявилата се книга “Епаминонд “ е излязла  от щемпел в далечната 1967 година, Александър Фол я е написал, когато е бил на Христова възраст. Но в нея, както отбелязва в предговора в този момент издателят доктор Анатолий Кънев, към този момент проличава познавачът на елинистичната ера и на историята на Югоизточна Европа. „ Гутенберг “ посвети изданието на 90-та годишнина от рождението на професора, която отбелязахме на 3 юли т.г. Самият доктор Кънев, прочут столичен стоматолог, е човек, мощно изкушен от историята, от българщината, националната памет и духовността,  председател на културно-просветното сдружение „ Родно Лудогорие “, от четвърт век всяка година провежда и предвожда ученическия поход „ По стъпките на четата на Таньо Войвода “ от Тутракан до Попово, издава сп.  „ Пътят “.

Проф. Фол, създател на над 400 научни монографии, студии и публикации,  е създател на Института по тракология при Българска академия на науките (1972 г.), през днешния ден Център по тракология " Проф. Александър Фол " в Института за балканистика.  Помнят се напъните на проф. Фол за институционализиране на науката тракология, за провеждането на международните конгреси по тракология, за въвеждането на такава дисциплинираност в университетските стратегии по история, както и за основаването на Националната гимназия за антични езици и култури " Константин Кирил Философ ".

И преди съм писала, че с едно от своите инициативи проф. Фол повдигна Желязната завеса надалеч преди края на ХХ в. С инициирането и организирането на поредност изложения, начевайки с изложбата " Тракийските съкровища ", която посети едни от най-големите и забележителни музеи в света - Париж (1974), Виена (1975), Лондон (1976); " Рогозенското богатство " - Британския музей (1986), Бон (2004-2005) и други, последната от които " Златото на траките " - Париж (2006), съпроводени с лекции и симпозиуми, страната ни разпространява културно-историческото завещание на българските земи от древността и интернационализира тракологията на международната научна сцена. " Човекът е разум, страсти, воля и добродетелност ", ми сподели проф. Фол в едно свое изявление, включено в сборника  с негови текстове " Самотният пешеходец " (изд. 2012 г.), чийто редактор имах достойнството да бъда.

Издадената в този момент от „ Гутенберг “ книга съдържа пет публикации, по-скоро проучвателен есета на Александър Фол, проследяващи виталния път на елинския академик и мъдрец от  ІV век пр.н.е. Епаминонд, поел попрището на военачалник и извел Тива на челни позиции в Елада, побеждавайки спартанците.  Авторът наблюдава по какъв начин и за какво един ослепителен академик и оратор в древността изоставя словото и го заменя с меча.  Текстовете са писани преди 56 години, само че носят характерностите на оня присъщ и непостижим разсъдък на Александър Фол, който му разрешава да прави метафизичен заключения от описанието и хода на забравени исторически събития.  Ето да вземем за пример един откъс от публикацията „ Дългът да бъдеш пръв “: „ В Беотия не бе пристигнало времето на политическата корупция и на демагозите оратори, разкрили в изплашения от недоимъка народ най-лековерната аудитория. Тук бе мощна демокрацията и магистратите съблюдаваха традициите й, националното заседание не се бе разделило на партийни котерии, настръхнали една против друга, подготвени на изменничество поради ползите си. “… Кога е писано това – през 1967 година за антична Елада, или през 2023 година за злополучна България?

„ Замисляли ли сте се по какъв начин се е налагал редът в и сред тези 250-300 градове-държави, дарили ни Демокрацията  като модел на ръководство? Каква е била тя в античността и каква е в този момент? И кое дефинира дали към перото или към меча да посегнем? На доста сходни въпроси проф. Александър Фол дава отговори в тази дребна, само че единствено по размер, книга “ – написа доктор Кънев в късия увод към изданието, показващо Елада, люшкаща се сред крайностите на олигархията („ властта на знатните “)  и несигурността на демокрацията („ властта на народа “). А в действителност – будеща  мисъл и съвести в днешния ни ден.  Сякаш потвърждаваща сакралното поверие на траките, че силата на интелекта е безсмъртна, част от силата на Космоса... 

Книгата “Епаминонд “ може да бъде закупена или поръчана в ИК „ Гутенберг “  - София, ул. „ Осогово “  60,  тел. 0884-57-45-31

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР